In comparatie, culorile de studiu au mai putin pigment, deci va fi nevoie de mai multa culoare si chiar mai multe straturi de culoare pentru a obtine acelasi rezultat; pensulele se spala mai greu, si culorile nu sunt la fel de rezistente la lumina, se pot inchide in timp. Pare paradoxal ca un student care nu a pictat niciodata in ulei, sa inceapa sa lucreze cu uleiuri pentru artisti profesionisti, si totusi exista motive foarte bune pentru asta. Culorile profesionale sunt facute din pigmenti unici in marea majoritate, deci sunt mai usor de combinat si rezultatele sunt mai bune. Un tub de ulei de studiu contine o multitudine de pigmenti; incepatorii care lucreaza cu uleiuri de studiu, au sanse mari sa transforme combinatiile de culori, intr-un amestec tern.
Pe tuburile de culori ulei profesionale vor fi indicate seria pigmentului (cu cat mai scump pigmentul sau procesul prin care e obitnut, cu atat seria e mai mare), opacitatea/transparenta, rezistenta la lumina si numele pigmentului.
Cand cumparati vopsele ulei nu uitati ca aveti nevoie de cate doua nuante in fiecare culoare primara (una calda si una rece):
Paleta minima
Titanium White
Lemon Yellow
Yellow cald
Red Naphtol sau China sau ce rosu va place in functie de brand
Alizarin Crimson Permanent sau Magenta sau Violet
Purple
Yellow Ochre
Burnt Sienna
Burnt Umber
Transparent Brown Oxide (util la portret)
Ultramarine Blue
Ceruleum Blue sau Manganese Blue sau Space Blue
Prussian Blue (un albastru inchis spre verde)
Sap Green, sau Viridian, sau Emerald Green
Turquoise Blue
Ivory Black
In Romania se gaseste o gama larga de uleiuri profesionale, le enumar aici in ordinea crescatoare a preturilor.
1. Uleiurile produse in Romania de Combinatul Fondului Plastic sunt populare printre pictorii romani, datorita accesibilitatii.
2. Master Class sunt culori profesionale rusesti, cu o gama de 107 culori. Le recomand la cursuri studentilor mei datorita accesibilitatii ca pret.
3. LeFranc (complexart.ro), a nu se confunda cu varianta pentru studiu care se numeste Lefranc and Bourgeois. Cele profesionale sunt uleiuri extrafine, si varianta de studiu sunt culori de ulei fine. LeFranc au o consistenta cremoasa si culori stralucitoare si sunt destul de accesibile ca pret in seriile mai mici. Le-am descoperit datorita artistei Angela Brennan, care are o frumoasa serie de abstracte, dar folosesc si alte uleiuri pentru o varietate de culori.
4. Winsor and Newton Artist sunt populare in randul artistilor, au o consistenta mai vascoasa si culori frumoasei. A nu se confunda cu Winton, varianta pentru studiu. Sunt culori profesionale produse in serie, de aici si pretul ceva mai accesibil.
5. Rembrandt, au o consistenta cremoasa si o gama de 120 de culori intense de o calitate ridicata.
6. Michael Harding sunt culori de ulei produse manual in Anglia, cu o consistenta cremoasa, cu o gama de culori intense si foarte frumoase, care sunt descrise ca necontinand nimic altceva decat pigment pur si ulei de in.
7. Maimeri Puro sunt uleiuri de calitate superioara, cu o concentratie ridicata de pigment in ulei de mac.
8. Old Holland sunt produse inca din secolul al XVII-lea, si sunt considerate de unii ca fiind printe cele mai bune culori de ulei care se gasesc pe piata. Au o consistenta mai vascoasa.
In ultimul timp in Romania au aparut multe marci celebre de uleiuri profesionale, care se gasesc in strainatate, cum ar fi Old Holland si Michael Hardings. In general culorile de ulei profesionale sunt bune in orice brand cumparati, alegerea tine de preferintele personale pentru anumite culori, timp de uscare sau consistenta, deci va trebui sa incercati si experimentati sa vedeti ce vi se potriveste.
Culorile de ulei se pot folosi ca atare, sau pot fi diluate cu medii. Exista o diversitate de medii, in functie de tehnica aleasa, cum ar medii de diluare sau medii impasto pentru o pictura groasa texturata, sau medii glazing pentru o pictura indirecta, in straturi fine, transparente. Unul din cele mai populare medii este Liquin Original de la Winsor and Newton. Multi pictori il folosesc pentru tehnica "glazing" sau pentru ca usuca mai repede culorile de ulei, si pot trece mai repede la urmatorul strat. Pentru a crea un mediu mai sigur si curat in atelier, unii pictori nu folosesc pentru diluare decat ulei de in crud (cel fiert se ingalbeneste mai tare), si nu folosesc culori de cadmiu sau cobalt.
De curand am descoperit un medium care dilueaza la fel de bine ca terebentina dar nu produce vapori toxici in atelier. Maimeri Oilmedium Eco este un diluant ecologic de consistenta apei, cu evaporare lenta cu un usor miros de alcool. Il gasiti online pe pictorshop.ro, eu il folosesc de ceva timp in combinatie cu un ulei de in crud sau mac.
6 comments:
VREU SA INTREB DNA. VACARIU CULOARE LEFRAC ESTE O CULORE PROFESIONALA ?????
MULTUMESC !
liviut2301@gmail.com
ț
Bună ziua, aș vrea să vă întreb ce părere aveți despre utilizarea mediumului flamand gel in tub de la Lefranc & Bourgeois în culorile de ulei?
Eu îl folosesc de mult timp și mi se pare excelent.
Vă mulțumesc !
multumesc. sigur e bun pentru pictura indirecta, in straturi. eu personal folosesc doar ulei de in crud si uneori Maimeri Eco.
Buna ziua,ce indica patratelul negru sau alb cu negru de pe tub,intensitatea culorii?
Patratelele de pe tuburi indica opacitatea/transparenta acelui pigment.
LeFranc extrafine sunt culori profesionale. Exista si LeFranc fine, care nu sunt profesionale.
Post a Comment