1. Hartia speciala pentru ulei 50x65/70 cm, este o hartie tratata special, cu un aspect de panza; se gaseste la Galeria Creativ sau online de la 8 la 13 lei; a nu se confunda cu alte genuri de hartie groasa, potrivita pentru culori pe baza de apa. Hartia este potrivita doar pentru studiile de la clasa si pentru exersat, are avantajul pretului mai accesibil, dar tineti cont ca vopseaua se intinde mai greu pe hartie decat pe panza, in plus in functie de calitate si brand, poate avea un grad de absorbtie mai mare al culorilor, deci platiti mai mult pe culori in final.
3. Panza de bumbac intinsa pe sasiu este o alegere buna, dar mai scumpa; la noi panza cea mai buna pentru studii la clasa, la un pret avantajos, este Rafaelo; se gaseste la Galeria Creativ sau online pe site-ul lor http://www.rafaeloartist.ro/. La Creativ intrebati de un card de reducere.
Pictorii profesionisti isi confectioneaza singuri panzele, sau pot comanda panze pe sasiuri mai groase. Eu folosesc panza de in pe sasiuri cu profil de 3 cm de la Rafaelo Artist.
4. Cartoanele panzate sunt o alegere ceva mai ieftina decat panzele pe sasiu, dar se picteaza mai greu pe ele, in plus se indoaie in timp si absorb mai multa culoare, pana la urma platind mai mult pe culori. Daca optati totusi pentru cartoane panzate, ar fi bine sa le dati cu un strat doua de grund. Eu nu le recomand decat pentru cercul culorilor, unde se lucreaza intr-un singur strat.
***
Panza poate fi de bumbac, in, amestec, sau iuta, si de asemenea poate fi grunduita, gata pentru a fi pictata, sau negrunduita, ca in imaginea de mai jos. Panza vine in diverse grosimi, de obicei e bine sa folosim o grosime de 340 grame pentru picturi pana intru-un metru, si peste 340 grame pentru picturi mai mari de un metru.
Inul este mai rezistent si are un renume mai bun printre pictorii profesionisti si colectionarii de arta decat panza de bumbac, se spune ca este mai rezistent in timp si mai putin sensibil la schimbarile de umiditate si temperatura. Eu lucrez doar pe panza de in mai groasa, intinsa pe sasiuri solide de lemn, cu profil de 3 cm.
Bumbacul este cel mai folosit de artisti si studenti deopotriva, este potrivit atat pentru studiu cat si pentru pictura profesionala.
Iuta este o panza foarte groasa, texturata, desi pare foarte rezistenta, conservatorii o considera nu foarte durabila in timp.
Sasiurile trebuie sa aiba pene in colturi, atunci cand panza devine larga, penele pot fi batute, pentru a intinde panza.
In timp veti invata sa deosebiti sasiurile de calitate de celelalte. Sasiurile de calitate sunt mai solide si grosimea lemnului creste odata cu dimensiunea panzei. Unii pictori profesionisti prefera sa isi intinda singuri panza pe sasiuri. Sasiurile de lemn se pot comanda separat pe internet, intr-o varietate de marimi.
Grundul (gesso/primer) este folosit pentru prepararea panzei care se cumpara negrunduita. Poate fi folosit si pe panza deja grunduita pentru a-i imbunatati aderenta culorilor la suport. La noi se gasesc multe branduri, Maimeri, Sennelier, CFP, Winsor & Newton, etc. Se deosebesc intre ele prin consistenta, timp de uscare, unele din ele au proprietatea de a nu se ingalbeni in timp, sau se pot aplica si pe alte suprafete decat panza. Majoritatea grundurilor sunt albe, dar unele pot fi si transparente sau negre. Atat cele albe cat si cele transparente pot fi amestecate cu o cantitate mica de culoare acrilica pentru a obtine o alta nuanta. Grundul se aplica in doua trei straturi netede, omogene, cu o pensula lata sau un cutit de pictura, se lasa sa se usuce fiecare strat si se trateaza cu glaspapir inainte de stratul ulterior. Grundurile care se aplica pe panza se usuca repede, in jur de 30 de minute in functie de brand, dar se recomanda inceperea picturii dupa cateva ore, unele grunduri au specificat pe ele un timp de uscare de 24 de ore.
Artistii au o responsabilitate fata de clienti pentru a oferi vopsele care rezista in timp si sasiuri solide cu panza de calitate. Daca sasiurile cedeaza in timp, de obicei pictorul este contactat pentru a-l inlocui; din pacate insa, picturile in ulei devin rigide in timp, si incercarea de a le transfera de pe un sasiu pe altul poate duce la crapaturi in pictura. De aceea investitia in panza si sasiuri de calitate este importanta pentru un pictor profesionist.